Už za tři týdny dorazí do Ostravy očekávaný superpočítač, přesněji jeho první část - tzv. malý klastr od společnosti BULL. Superpočítač, který bude po dokončení patřit mezi nejvýkonnější stroje Evropy, musí do 23. března získat jméno, které bude vloženo do všech jeho systémů. Národní superpočítačové centrum IT4Innovations proto dnes vyhlásilo soutěž o název, do níž se může zapojit i široká veřejnost. „Název bude známý po celém světě, takže jeho autor získá mezinárodní věhlas. Je to jedinečná šance pro studenty technických oborů, příznivce a uživatele informačních technologií, odborníky, ale i všechny laiky, kteří prostě jen fandí superpočítači v Ostravě,“ upřesnil duchovní otec projektu superpočítačového centra a rektor Vysoké školy báňské – Technické univerzity Ostrava (VŠB – TUO) Ivo Vondrák.

Soutěž o název potrvá do 20. března a vítěz podle rektora Vondráka pojede do francouzské centrály Group BULL, kam si s sebou navíc bude moci vzít notebook – další část atraktivní výhry. Zkrátka nepřijdou ani další soutěžící, kteří budou vylosováni. Připraveny jsou pro ně tablety či smartphony. „Soutěž bude probíhat v rychlém tempu, protože konfigurace názvu do první části superpočítače začne už koncem března. Zkušební provoz se rozběhne v květnu“, vysvětluje generální ředitel společnosti BULL s.r.o. Michal Martínek. „Na květen je pak také naplánován symbolický slavnostní křest malého klastru“, dodává Martínek.

O vítězném jménu rozhodne pětičlenná komise složená ze zástupců IT4I a BULL“, upřesnil ředitel Národního superpočítačového centra IT4Innovations Martin Palkovič. Doplnil, že názvy superpočítačů ve světě mají do osmi písmen a jsou lehce vyslovitelné v angličtině i v národním jazyce. Dosavadní super stroje se jmenují například Titan, Sequoia, K computer, SuperMUC nebo Helios či Kraken. Zájemci najdou přehled superpočítačů a inspiraci pro jméno českého superpočítače na http://www.top500.org/list/2012/11/. Detaily k samotné soutěži jsou ode dneška přístupné na portálu centra IT4Innovations, tedy na: www.it4i.cz/soutez.

Harmonogram soutěže je podle manažerky pro vnější vztahy IT4Innovations Kláry Janouškové velmi striktní. Příjem návrhů končí 20. 3. o půlnoci. Od té chvíle bude mít komise tři dny na hodnocení. „Žijeme v rychlém světě a budujeme superpočítač, tomu odpovídá také tempo soutěže o název,“ podotkla. Ideální návrh, jak napověděla, by měl myslet na to, že jméno má být srozumitelné a lehce vyslovitelné v angličtině i v češtině. Do budoucna by se mělo dát rozvinout či doplnit ve stejné logice pro velký superpočítač, čili tzv. velký klastr, jehož instalace je naplánována na rok 2015.

První část superpočítače bude dočasně umístěna ve speciálně upraveném kontejneru v areálu VŠB – TUO v Ostravě - Porubě. Celkové náklady na výrobu, instalaci a provoz této první části superpočítače, spolu s dvouletým pronájmem mobilního datového centra, vyjdou na 90 milionů korun. Celkově má projekt Národního superpočítačového centra IT4Innovations hodnotu zhruba dvě miliardy korun. Zahrnuje i čerstvě rozestavnou budovu centra za zhruba 193 milionů korun, která pak bude ukrývat celý superpočítač i všechny související výzkumné aktivity. VŠB - TUO získala na projekt 1,8 miliardy korun z evropských fondů.

Superpočítač pomůže posunout vývoj například v oblasti nanotechnologií, biomedicíny, při vývoji nových léčiv, ve strojírenství či automobilovém průmyslu a dopravě. Vědci z ČR se už nyní mohou ucházet o využití superpočítače.

Národní superpočítačové centrum IT4Innovations se zaměřuje na vědecký výzkum v oblasti informačních technologií, a to právě s důrazem na výzkum a vývoj v oblasti superpočítání. Na projektu od počátku spolupracují také další tři univerzity – Ostravská univerzita, Slezská univerzita a VUT Brno. Spolu s nimi se na jedinečném centru superpočítání podílí také Akademie věd, přesněji její Ústav geoniky. Národní superpočítačové centrum IT4Innovations je od svého počátku součástí mezinárodní sítě superpočítačových expertních pracovišť PRACE a členové jeho týmu jsou mezinárodně uznávanými odborníky.